Wednesday, September 29

lightroom 3.2

adobe lightroom version 3.2.
oh wow.nice.
simple but memuaskan.
agak pening kepala nak guna.
mula-mula tau lightroom ni.same like photoshop.
but lightroom just can edit light level.
kalau nak change dia punya quality of picture pon boleh.
haha.cakap pon dah merapu.
sebab tak habis lagi menjinak-jinakkan lightroom ni.
can try from now.
bye.
bye.


haha.
my test.
kui3.agak kurang lagi.
but.awesome la.
bye.



Friday, September 24

hobi habit

habit ke hobi?sama je la kan.
just nak share.haha.bestkan kalau ada slr.wow.
aku mengidam gila gadget tu.in the target now is NIKON D3000.
waw.ada la dalam RM 18++.now i'm start saving duit nak beli.
hehe.tak saba ni.aku da mula suka gila nak shoot2 gamba.be a photographer la senang cerita.
haha.bukan cita-cita.just hobi suka-suka.function jugak kalau dah tak ada benda lain nak buat.
 firstly.aku gatal-gatal tangan try CANON POWERSHOT G2.
bukan slr.tapi function dye same like slr.not bad la.haha.
dah belek-belek segala-gala atas camera tuh.start la faham sikit-sikit.


ha.ini nama dia CANON POWERSHOT G2.
agak classic rupa dia.tapi best.


same like slr kan.tapi maseh ada kurang lagi.


first shoot.haha.
model : my little brother.thanks coz sudi jadi shoot figure.haha.
picture dia pon tak la nampak hodoh sangat.


melalak.huaaaaa.still kiut.haha.


budak-budak menjadi mangsaku.hehe.
lepas puas aku shoot pakai CANON POWERSHOT G2.
aku try menggedik dengan slr la.
NIKON D40.hohoh.orang punya.pinjam.
haha.nak beli tak mampu lagi kan.saving duit dulu.
puas hati jugak la shoot pakai d40 ni.beza ngan canon tadi.
haaa.lens boleh tukar.ada dua mode nak shoot.manual and auto.
sebagai amatur.start with auto la.haaaa.tak rasa kusut sangat la.
try manual pulak.agak susah la nak adjust-adjust lens.
apa pon damn awesome la.


NIKON D40.
nice-nice.


haha.not bad la.
model : friends of politeknik sultan salahuddin abdul aziz shah.


pic yang agak suram.
masih tak pro lagi shoot memalam.
try lagi.more study.haha.


nurul aini.
not photogenik.
but photogedik.haha.
kau amatlah gedik.


OHH !! NIKON D3000.

BILA LA AKU DAPAT DAKAP KAU.
KENAPA KAU SUNGGUH MAHAL.
JAGA KAU !!












Monday, September 20

kecoh raya ex-sambbst

setahun berlalu.maka bertemulah muka-muka yang dah lama tak nampak.haha.siapa yang aku cerita ni ha?
haaaa.budak-budak form 5 tahun 2008.aidilfitri tahun ni lah ada peluang sikit la nak jumpa diorang ni.kalau tak,tak jumpa kot.heeee.baru sampai je dah dengar dah gelak-gelak,masok air sana sini.kecoh sana sini.adess.dengan tak cukop tidurnye,ngan tak makannye.huh.melayan la budak-budak ni.aku ni antara individu yang terlewat.hehe.just dapat terjah empat bijik rumah je.ok la.first.rumah ahya.mula-mula datang dah confident rumah dye.sekali sesat pulak.haha.dah lama tak masuk kg.labohan dagang.sampai-sampai je,start sudah gedik-gedik diorang tuh.aku nak menggedik tak berkesempatan pulak.perut kosong.mata sembam.huh.



nampak tak.gedik kan.haha.

aku terjah balang kuih raya.sayangnya tak de nasik dalam balang tu.

haha.cekik je la.



hehe.ni tuan rumah.ahya nama dia.
nak ngorat.kantoi ngan candid pulak.tak pe la.lain kali cuba lagi.
hahah.ahya:kau teramat gedik,jaga nada gelak anda.




nak belah dah.
ready to terjah second house.

ROUND 2

pergi pulak rumah kedua.rumah azizan pulak.dekat je.sekampung dengan ahya ni.
sampai-sampai je.dia ingat gadis-gadis aje yang datang rumah dia.lalu aku pon menyeru nama dia.
dengan muka terkejut beliau dengan melihat aku tiba-tiba muncul.hmmmm.siapa la aku kan.duhhh.
dah sebut je azizan@john.apa lagi upacara bahan membahan pon diteruskan la.
seperti yang berlaku pada tahun 2008 lalu.ngeeeeee.start la sudah gelak-gelak pecah perut.
makan pon tak senang.nak kunyah je gelak.nak gelak je kunyah.kau memang still masok air la.
haha.dia belum complete kalau tak de garam.haha.
kita tengok je la nanti.ada la story yang kena mengena dengan mamat ni.


ini wak jijan.koknye ngomong2-nye tak berenti.
tersengeh je.tergelak meraung-raung.huh.
penat-penat.




mereka ni pula.start menggedik.
pantang di-candid.pose aja.
layan sajalah.




budak kecik ni.
sering dibuli semasa zaman persekolahan beliau.haha.
aku geram nak sekeh kepala dia.kenapa?
5 zuhud tau la kot kenapa.ngeh3.
ouch..rambut saya agak selekeh.




dah puas tergelak terkekek.
maka,berakhir la raya dirumah wak jijan ni.heeeeee.

ROUND 3

maka bermula lah satu perjalanan yang agak jauh.ke bukit bangkong.
ye ke camni nama dia.ntah.bedal saja la.rumah ikram@garam.rumah dia ni la nak diterjah.
gps pon dah ada.wak jijan menjadi guide kami.haha.belok sana belok sini.terus.berenti.
tu je la yang disebut dari rumah dia sampai ke rumah garam.
tapi  gps dia blackout kejap.maksudnya kami sesat.haha.terpaksalah tuan rumah keluar.
carik dimana kami terkandas.garam pon tiba dengan muka yang harmoni.
dengan badannya yang kini sasa.haha.lalu mengheret kami kerumahnya.
dah sampai pon.kena gelak jugak.aduuhh.pecah perut lagi.pecah bibir.pecah gusi.
terbukalah cerita-cerita yang mengimbau kisah silam.zaman-zaman noty dulu.haha.kah3.
itu je la respon-nye.gelak dan terus gelak.macam garam sorang je dekat rumah.dah kata 5 zuhud.
kat mana-mana je koknye sama.adoii.terjawa pulak.haha.




ha..gelak-gelak la puas-puas.
tepekik.terlolong.cuba perhatikan wak jijan.seluas-luasnya mulot terbukak.
bahan-membahan.itulah hobi kami.hehe.happy gila la dude.




haaa.ini adalah ikram.
tengok muka pon dah tau.nak membahan je keje.plus plak ngan john.
haru biru.anyway.best la.




maka beransur dari rumah si garam.
last destination.
patah balik ke klia.

ROUND 4

sudah tiga bijik rumah yang dah terbukak.seterusnya ke rumah yang last terbukak untuk kami.
haha.destinasinya di enstek.ntah apa nama taman dia.klia.sepang.sama la kuutt.
rumah nasuha.pergi rumah dia ni pon boleh tahan pening.
pusing sana sini.round board sana sini.traffic light bersepah.huh.
on the way ke sana agak tergesa-gesa coz masa dah suntuk.si farouq ayam pon dah tunggu sana.
jemput si farouq than terus ke rumahnya.dah sampai rumahnya.baru lah ada makanan berat dihidang.
nak gelak-gelak kena tapis sikit.bak kata john."bapaknye tido.koknye tak boleh bising-bising"
agaknya macam tu la dia cakap.tak ada apa sangat nak dibuat.sebab dah puas gelak dekat 
tiga bijik rumah sebelumnya dah pueh gelak ketawa.so..makan mencekik.borak-borak dan belah.
lutut pon dah longgar.berjalan kesana kemari.anyway.best la.
bukan selalu nak jumpa korang-korang ni.




walaupun dah penat.
mereka masih menggedik.
haha.jangan nak marah la.rilek sudah.




yang tengah itu adalah nasuha nya.
mesti korang ingat dia adalah ibu kepada dua orang ini kan.
hahaha.gurau sajalah.



hani dan soul.
kepala korang amat unik.
hahaha.jangan marah ha.bila lagi la kan nak cakap macam ni.
hehe.dengan diorang ni la balik dengan ERL.
masih kecoh walaupun mulot dah krem.haha.

BYE

BYE

SEMOGA BERTEMU DI LAIN HARI



SAYANG KORANG LAH.KORANG MEMANG BEST LAH.
JUMPA LAGILAH.
TERBAIKLAH.
K.
BELAH DULU.

Thursday, September 16

kecoh syawal 2010

dengan dua budak otai


salam lebaran kepada semua muslimin muslimat di seluruh malaysia.haha.dah nak masuk seminggu dah raya ni.apa yang best ae?macam biasa la.round sana sini pergi ziarah menziarah.makan-makan.heeeeee.makan free yang hanya berlaku setahun sekali.
bukan selalu.so.jangan lah melepaskan peluang yang ada ni.pulon habis je sebulan raya ni.
hari ni la pemblog blog ni free sikit nak taip-taip cerita yang mengarut ni.first day raya tak de lah busy sangat.coz hari jumaat.nak sembahyang jumaat pulak.
tapi malamnya boleh la tahan pergi beraya.ada la dalam 5 bijik rumah.huhuhu.bermula la hari yang paling yang paling sakan beraya.yakni hari raya kedua.aku ni beraya di pahang.
boleh dikatakan banyak gak daerah sini aku pegi.pekan.raub.temerloh.wau..penat gila.kalah orang kerja kontrak.gila-gila.dalam umur yang dah meningkat dan juga sudah masuk ke alam remaja ni.bila difikir kan balik.aku ingat aku ni dah tak layak la nak dapat pegang anpau raya.rupanya dapat lagi lah.haha.gembiranya syafiq.ngeeeee.jangan jelaes ha.satu hari je dah boleh collect 100k.eh bukan 100 ringgit.kita ni kan status student.so.dia punye duit pun kena dengan student tuh.heeeee.pakcik kayo.haaaa.aktiviti ni pun berjalan la seperti biasa sampai raya keempat.raya kelima aku pon chow dari kampung halaman.kembali pulang ke kuala lumpur.jalan pon tak berapa nak jem la.coz dah ada orang balik dulu.dah stat kerja dah kutt.dah balik kl.function raya dia pon boleh tahan gak.baru sampai je dah kena invite datang rumah nak raya.ouhhhh.beban lagi.konvoi la hapa la.macam-macam hal la.tapi raya ni pon agak happening la.dengan jumpa kawan sekolah dulu.yang bestnye.meet with my friend since child.wahh.seronok gila.bla.bla.bla.maaf zahir batin.hehe.datang la rumah.beraya.just ada biskut dan teh O bolehla.haha.
tak tau cerita apa dah.sampai sini dulu.
salam
belah dulu.

benda bodoh di facebook.kejut gila.

sungguh gila.

kalau korang selalu online di facebook.mesti akan ada orang share video-video yang nampak series,tetapi ada sesuatu yang bodoh berlaku lepas kita khusyuk usha video tuh.da banyak kali aku kena dengan bebudak yang suka share video-video cam tu.tapi syafiq berasa bertuah kerana tiada menhidap penyakit sawan babi or heart attack .kalau tak.meninggal depan laptop sebab tengok video yang bodoh tuh.ahhh.aku dah fobia nak tekan-tekan play dekat video share kat facebook lagi.baik aku layan video lain lagi best,heheh..kalau aku cakap macam ni.mesti ada yang berfikiran kotor .whatever la . . 
bai .
belah dulu !

hidup baru di PSA !!

sam 1 yang menyeronokkan.haha.

sebagus manakah dan seburuk mana kos yang bernama dip in wood-based n technology.atau nama samarannya.budak kayu.mula-mula masuk time sam 1 pon tak kenal pebende la nama kos ni.macam nama kerepek pon ade.haih.time briefing tuh aku dengar la apa la sebenarnya wood-based technology ni or budak kayu.ia merupakan gabungan antara kayu+mesin = wood technology.kau main bedal je syafiq .haha.dia punya teori pon boleh tahan.ada la satu subjek nama dia forest n forestry.mula-mula macam tau cerita pasal hutan.bila dah masuk nama spesis2.kejang gak lidah nak sebut.elok2 aku punya slank malay lari terus europe..hahah.gila2.bila dah cukop 3 bulan aku duk belajar . mula la timbul rasa kasih sayang dekat kos ni.every week masuk hutan.panjat sana panjat sini.petik sana petik sini.last2 pecah kepala jugak nak buat folio pulak.hargghh !! jari jemari dah kaku.idea tak datang.so.to be cotinued.. 
chow.
belah dulu!
(end of part 1)...
part 2 begin..ada la satu time tu kononnye nak masuk hutan yang terbaik la sikit dari FRIM kt kepong sana tuh.location:Jengka Pahang.lecture pon cerita macam pariya dah.hero hindustan pon cakap betol.haih..kata lecturer kepada studentnya"ok,so..kita akan buat field trip di jengka pada minggu depan,prepare apa-apa yang patut sebelum sampai tarikh tu."lebih kurang camtu la bunyinya.dan..minggu depannya.."saya minta maaf,saya tak ada minggu ni .so kita tangguhkan dulu hajat kita ke jengka."ha...camtu la dia cakap..aku pon dah berbulu dengar..poli ni pun nak kata premier pon x jugak.duit bersepah pon kedekut nak share.untung sangatlah dapat pengarah perempuan yang lembutnya seperti sotong yang tak bertulang.huh..syafiq2..kau bab mengata orang boleh pecah rekod kau bercerita.ni bukan cerita.geram pon ada...sudah2..stop la cerita-cerita sam 1.bak kata mat sentul.perkara yang lepas tidak perlu diingat kembali.tapi kan.kalau kita belajar yang lepas2 tuh.kena ke kita lupakan??ha....
sendiri mau ingat la..
bai...
chow..

heheh ..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers